Mis asi on bullet journal?

09:00
Täna jagan teiega üliägedat kingiideed neile, kellele meeldivad "to-do" listid; neile, kellele meeldib Google Calendari asemel päris kalendermärkmikku kasutada ja neile, kes soovivad oma ellu rohkem organiseeritust - olgu siis märkida üles see, kui tihti saab trennis käidud, kas arved on õigeks kuupäevaks makstud või kas D-vitamiin saab ikka iga päev võetud.

Selle idee nimi on bullet journal. Bullet journali loojad ütlevad selle kohta nii: "See on digitaalajastu analoogsüsteem!". Märkmik-kalendril on ka oma koduleht: bulletjournal.com. Tegemist on märkmikuga, mida soovitatakse nii tervise jälgimiseks, igapäevaelu muredest ülesaamiseks ning ka lihtsalt mõtisklemiseks ning oluliste asjade kirjapanemiseks. Kuuldavasti on bullet journali pidamine selline harjumus, mis ka külge jääb. 

Mis see on?

NY Mag

Bullet journal on segu kalendrist, to-do listist, päevikust, eelarvestamisest, eesmärkide seadmise ja meditatsioonini välja. See on suurepärane kingitus kellele iganes, sest selle võlu seisneb isikupäras ja individuaalsuses. Tuleb vaid teemad ette joonistada ja kingisaaja saab märkmikku täitma asuda.

Bullet journali puhul tuleb märkmik jagada vastavalt vajadusele nii, et kõik oluline saaks kaetud. 
Minu bullet journal näiteks näeb välja järgmine:

Valisin märkmikuks punktistatud märkmiku, mille leidsin Tigeri poest. Eestis peaks taolise mustriga märkmikke leiduma ka Moleskine brändist. Igatahes soovitatakse enim just selliseid "bulleteid", kuid sobivad ja jooned või ruudud. Hakkama saab ka päris valgete lehtedega.

Otsustasin märkmikule pisut isikupära juurde anda ja kaunstada selle washyteibiga.

Tadaa! Minu bullet journal.

Valmis märkmiku sisuloomeks.


Kuidas bullet journalit üles ehitada?

Mina alustasin nii, et jagasin märkmikku kuudeks nii, et iga kalendrikuu sai 6 märkmikulehte:

1. Jaanuar 2017 - mis mind selle kuu sees ees ootab? Märgin sinna sünnipäevad, töö- ja puhkusereisid; üritused kuhu lähen jms.
Girly planner


2. Täna olen õnnelik, sest... -
ja siis nummerdan lehe read 1-30/31 ning iga päeva lõpus kirjutan, mis mind sel päeval õnnelikuks tegi.
Boho Berry


3. Harjumuste jälgija -
sinna joonistasin tabeli, kus üleval horisontaalselt jooksevad kuupäevad ning vasakul ääres ülevalt alla tegevused, millel silma peal hoida (kui tihti käin trennis, kas võtan iga päev D-vitamiini, millal koristasin tube, kas olin tervislik ja läksin jala tööle jne).
Bulletjournal

4. Eelarve - kannan sinna kõik suuremad sissetulekud ja väljaminekud kohe kuu alguses. Kui tean, palju raha panen kõrvale, palju läheb üüriks, palju maksab trenn ja ühistranspordi kuupilet, kui sel kuul plaanin osta uued teksad või käekoti, panen kõik kirja. Nii ma näen, umbes kui palju raha mul kulub ning kui palju nn. "vaba raha" sellesse kuusse jääb.
Wonderful DIY

5. Pea meeles! - on peaaegu nagu to-do list, sinna panen kirja, mis selle kuu jooksul kindlasti tehtud peab saama. Näiteks mõni tööülesanne, mobiili-ID tegemine, kellelegi sünnipäevakink meisterdada jne.

6. Jaanuari refleksioon - selle lehe täidan kuu lõpus ning mõtlen viimase kuu peale tagasi. Millega ma selles kuus rahul olen? Millised olid õppepunktid? Milline oli kuu olulisim sündmus/ meeldejäävaim seik?

Oma märkmiku lõppu pealkirjastasin mõned lehed veel:
  • Raamatud, mida lugeda.
  • Filmid, mida vaadata.
Boho berry

  • Ostulist, kuhu kannan suuremad ostud, mida tahaksin teha - nt. jalgratas või uued prilliraamid.
  • Ära õppida - nimekiri asjadest, mida soovin endale selgeks teha, nt. mõne soengu tegemine või põnev retsept, mida veel päris käppa pole saanud.
  • Elutõdemused - huvitavad tsitaadid ja põnevad mõtted, mida olen kogunud filmidest, raamatutest, inimestelt mu ümber või midagi, mida ise õppinud olen.

Bullet journali võimalused on lõputud. See teeb ta suurepäraseks kingiks ükskõik kellele. Valmis bullet journaleid poest veel ei leiagi, nii et tegemist on kindla peale DIY-kingiideega, mille saaja saab uut aastat alustada päris märkmiku algusest :)

Rohkem ideid, mida bullet journalisse panna või kuidas seda disainida leiab siit: https://www.instagram.com/explore/tags/bulletjournal/ või ka lihtsalt googeldades märksõna "bullet journal".

Bullet journal


Mõnusat meisterdamist ning rõõmurohket jõuluootust! :)
Kai


2 kommentaari:

  1. Väga hea idee! Võtan kasutusele ja teen omale kingituse :)

    VastaKustuta
  2. Väga tore, et idee meeldib! See on tõesti üks selliseid asju, mida iseendale ka kinkida :)

    VastaKustuta

Toetab Blogger.