Kuidas 2020 ilma suure peota minema saata

07:30

2020. aasta on lõppemas ja enamik inimesi on ühel meelel, et - pehmelt öeldes - on ka paremaid aastaid olnud. Minu aastavahetuse traditsioonid on tavapäraselt sisaldanud hulka sõpru, maitsvat toitu, lauamänge, vana aasta reflekteerimist ja soove uueks ning mullivahust südaööd. Olenevalt asukohast (kas linnas või maal) ka ilutulestiku vaatlemist ja vahel ka ise mõne tagasihoidlikuma raketikese süütamist. 


Sel aastal aga suuri pidustusi teha ei tasu ning seepärast jäävad ära ka minu traditsioonilised aastavahetuseüritused. Küll aga plaanin selle aasta siiski minema saata ja uue avasüli vastu võtta. Jagan ka teiega ideid, kuidas 2020 ilma suurema peota minema saata.



1. Meisterda küsimuste kaardid, mille abil mõelda tagasi mööduvale aastale. Meeldejäävaim hetk, parim uus tutvus, aasta parim toiduelamus, kõige piinlikum moment jne. Pane paberile terve hulk küsimusi, millele perega koos vana aastat reflekteerides vastata ja arutleda. 


Minu mõned aastad tagasi tehtud kaardid - kokku on mul 37 erinevat küsimust.


2. Reflekteeri vana aastat - sarnaselt eelmisele punktile võta mööduv aasta enda jaoks kokku. Küsi endalt terve hulk küsimusi - mis oli sel aastal kõige raskem; mida õppisin mööduvalt aastalt; mida soovin, et oleksin teinud teisiti jms. Seda võid teha täiesti omaette ja võimalusel pane oma mõtted kirja, sest kirjutades saab vahel pea nii mõnusaks selgeks.



3. Vala tina ja ennusta uut aastat. Klassikaline aastavahetuse tegevus!

4. Ennusta uut aastat - vahet pole, kas loed innukalt horoskoope või mitte; lao endale kaarte või loe vanarahvakalendrit; loe horoskoope või täida tavalist kalendermärkmikku, mediteeri-manifesteeri, mis iganes sind kõnetab! Eesmärgiks on vaadata tulevikku, seada eesmärke ja lubada endale annus põnevust ja optimismi.


5. Sea konkreetseid eesmärke - tahad uuel aastal rohkem raamatuid lugeda? Pane kirja konkreetne arv, mitu raamatut uuel aastal läbi loed. Tahad rohkem sporti teha? Pane kirja, mitu korda nädalas käid jalutamas/jooksmas/suusatamas. Pane kirja eesmärgid ja seejärel konkreetne plaan, kuidas need eesmärgid saavutada. Kui plaan olemas, on juba palju keerulisem alla anda.



6. Tee midagi väga head süüa! No kohe midagi väga erilist. Pikantne ja pool päeva ahjus marineerinud sealiha spargli ja punase veini kastmega? Jah! Granaatõuna seemnetega kaunistatud valge šokolaadi suflee? Muidugi! 

7. Tee kodus suurpuhastus - tee toad korda ja sorteeri oma asjade seast välja üleliigne. Kõik terved asjad anneta näiteks taaskasutuseks. Alusta uut aastat uuelt ja puhtalt lehelt.

8. Mängi lauamänge! Saa teada, kes on teie pere parim sõnade seletaja, monopoliäss või hoopis pokkerikunn; kelle käsi ei värise Jenga plokke liigutades ja kelle silmaring ulatub kultuurist spordi, ajaloo ja geograafiani välja. 

9. Mine loodusesse! Mine kuskile, kus varem käinud ei ole. Mine lausa sellisesse kohta, kuhu ka pimedas huvitav on minna ning võta uus aasta vastu näiteks lõkketule saatel mererannas. 



10. Helista kõik sõbrad-tuttavad-sugulased läbi ja soovi kõigile head uut aastat! Või löö end üles ja tee üks vinge kodune Zoomi-pidu!




Toredat vana aasta lõppu ja et 2021 tuleks parem kui eelmine!

Kai






1 kommentaar:

Toetab Blogger.