Aastavahetuse magustoit ehk risalamande

10:13
Aastavahetus on ukse ees. Jagan teiega ühe ägeda Taani magustoidu retsepti, mis sobib seltskonnale söömiseks just aastavahetusel, sest tegemist on krutskiga toiduga - nimelt leiab üks õnnelik magustoidu seest üllatuse, kellele uus aasta kindlasti õnne ja rõõmu toob :)



Taanis süüakse risalamandet ehk mandli-riisipudingit tavaliselt jõulude ajal. Magustoidu sisse on peidetud üks terve mandel ning kes sellele leiab, saab tavaliselt võõrustajalt kingituse. Tihti seostatakse mandli leidmist aga ka justnimelt õnne ja heade juhtumistega uuel aastal.

Mida tarvis (kogus 4-5 sööjale):
  • 75g pudruriisi
  • 125ml vett
  • 0,5l piima (pigem rasvasemat)
  • 1 vaniljekaun 
  • näpuotsaga soola
  • 75g mandlilaaste
  • 1 terve ja kooritud mandel
  • 100ml vahukoort
  • vajadusel maitse järgi suhkrut
  • serveerimiseks kirsimoosi või -kompotti
NB! Selle magustoidu tegemiseks (ja valmis pudru jahtumiseks) tuleb varuda aega! Seega tuleks magustoidu tegemisega algust teha vähemalt 5-6 tundi enne potentsiaalset söömisaega.

Loputa riisi külmas vees. Vala vesi ja riis potti ning lisa näpuotsaga soola. Keeda, kuni potis vett enam pole ning alles on midagi riisipudrulaadset. Lisa sinna vaniljekaun (võid kauna seemned eraldi välja kraapida ning lisada need magustoidule eraldi). Vala peale piim ning keeda ca 40-60 minutit madalal kuumusel, kuni saad mõnusa pudrumassi. Pane see paariks tunniks külmkappi, et ta täielikult maha jahtuks.



Kui pudru on jahtunud, vahusta vahukoor. Lisa pudrule vahukoor ja purustatud mandlid. Minul läks nii kehvasti, et kui jõulude paiku kodus Saaremaal magustoitu tegin, olid poodidest mandlilaastud otsa saanud. Seepärast hakkisin osa terveid mandleid, kuid lisasin juurde ka kookoshelbeid. Lisa magustoidule ka kooritud mandel (kooritud peab ta olema seepärast, et tumedana hakkaks ta magustoidu seest ruttu silma). Maitse pudingit kindlasti ka valmistamisprotsessis, võimalik, et pead lõpus veel pisut suhkrut lisama.



Serveerida võid risalamande pudingit kirsimoosi- või kompotiga. Kui tahad pisut ägedamat serveerimist, võid kirsikeedist pisut paksendada. Selleks läheb vaja:
- ca pool purki kirsikompotti (pigem kivideta), koos vedelikuga
- 1 spl maisitärklist
- 1spl vett

Soojenda kirsid omas mahlas, seejärel sega maisitärklis külma veega ja lisa kirssidele. Keeda madalal kuumusel paar minutit seni, kuni kaste pakseneb.

Jaga magustoit pokaalidesse ja põnevust ses osas, kes terve mandli leiab, jagub kindlasti :)

NB! Olen seda magustoitu juba mitmed-mitmed aastavahetused järjest teinud:

2016
2018




Erinevaid retseptivariatsioone leiad veel Mekutaja blogist ja Nami-namist.

Mõnusat maiustamist ja vahvat vana aasta lõppu!

Kai






Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.