Talutootjate kiituseks

11:12
Kusagil suve keskpaigast alates hakkab üle Eesti toimuma väga palju toiduga seotud messe ja laatasid. Igal aastal proovin ka mina mõnel kohal olla, aga tean juba ette, et sularaha tuleks varuda pigem rohkem kui vähem, sest Eestis on nii palju ägedaid talusid ja väiketootjaid, kes teevad üle mõistuse häid ja põnevaid asju!



Viimase aja trendiks paistab olevat vürtsikamad tooted ja üha enam pakuvad ka Eesti talud tšilli ja muude särtsakate ürtidega maitsestatud saadusi. Ja üsna üllatuslikult on laatadel oma koha leidnud ka kodumaine hummus - kikerhernestest kreemjas kaste, millele lisatud Eestimaist toorainet. Vahel juhtub laatadel ka naljakamaid asju. Nukralt meeldejäävam sellest suvest oli suur ja mahlase väljanägemisega, šokolaadiga ülevalatud moonirull, mida sööma asudes selgus, et ainsamatki mooniseemet pole...

Sel aastal jõudsin ma küll vaid kahele laadale - Olustvere hoidiste messile ja Tallinnas toimuvale Arsenali õunafestivalile, kuid mööda Eestit rännates on sisse kiigatud mitmessegi talupoodi ja pagarikotta. Lisaks on mul sugulasi ja sõpru, kes ise aeg-ajalt põnevamaid leide proovimiseks toovad või suisa ise meisterdavad-küpsetavad! Nii sattusin ma oktoobri alguses olukorda, kus külmkapp oli head-paremat täis, aga nii suur küpsetaja ma pole, et iga kastme proovimise jaoks eraldi pidusööki viitsiks meisterdada. Sai vastu võetud otsus - kaevata kõik külmikusügavused läbi ja ära süüa see, mis seal leidub. Üllatuslikult tuli sellest kokku tõeliselt maitsev gurmeeõhtusöök! Soovitan teilgi aeg-ajalt selliseid sööminguid korraldada :)


Sellelt laualt leiab suitsuangerjat, tšilli-, suitsu- ja küüslaugujuustu, kadakavorsti, ube, sefiire, taluvõid, kuivatatud kala, leiba ja nii Eestist kui Itaaliast pärit kastmeid.

Kõige selle peo ja pillekaare kõrvale panen kirja ka oma kolm lemmikut avastust:


  • Maidu rabarberikaste vürtsköömnetega, 
  • Pärnamäed rukkileiva ja jõhvika sefiir,
  • Akaatsia Aiandi ahjuõuna sinep.

Ootan juba põnevusega, mida huvitavat Eesti väiketootjad veel välja mõtlevad! Peagi algav jõululaatade laine toob kindlasti põnevaid leide mittesöödava kraami vallas. Mina olen igatahes valmis, oma rahakotiga peab aga väikseid läbirääkimisi pidama...

Kai




Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.