Pääsukese talu õpetab vannisoola tegema

08:34
Täna teeme tutvust taluga, kus valmib imeline käsitöö.

Selle taluni jõudsin ühel laadal, kui jäin imetlema kaunites heledates toonides linaga kaetud laual olevaid imearmsaid seepe, linikuid ja seebialuseid ning leidsin nende tagant oma kunagise pinginaabri Maria. Rääksime pisut ja selgus, et Maria kirg loodusliku käsitöö vastu on viinud ta tõsise isetegemiseni ja oma brändi loomiseni, mida ma varasemalt ei osanudki Mariaga siduda. Võtsin plaaniks ja vestlesin Mariaga pikemalt, et uurida, millest selle kaunite toodetega talu tegemised alguse said ja milliste unistuste poole liigutakse.

Allikas: Pääsukese talu
Kes on talu tegemiste taga?

Meie talus tegutsevad kaks põlvkonda koos. Toodete loomisega tegeleme koos emaga - mina pigem seepidega ja mu ema Kati linasest kangast tekstiiliga. Ka meesperest on suur abi - minu elukaaslane ja minu isa ehitasid mulle mu unistuste seebimaja! Üldiselt tegutseme ühise meeskonnana - igaüks panustab nii palju kui jõuab ja suudab.

Kust sai alguse teie huvi käsitöö ja isetegemise vastu ja selle vastu, et oma kätega tehtut teistega jagada?

Meie talu toodete lugu sai alguse käsitööseepidest. Olime elukaaslasega Hispaanias vabatahtlikud ning meil õnnestus kohaliku meistri käe all seebitegu õppida. Olin koheselt võlutud! Hiljem, kui minu esimene iseseisvalt tehtud seep tuli ideaalselt välja, sain aru - see ongi see, millega tegeleda tahan. Hobist sai töö ning minu pere toetas mind samuti. Ettevalmistusperiood ettevõtte loomiseks oli küll väga pikk ja nägime palju vaeva, et meie unistus teoks saaks. Aga pidasime üheskoos plaane ja selle tulemusel lõimegi Pääsukese talu brändi. Võin öelda, et tänaseks on palju tehtud - aga palju on veel ka ees!

Kuidas Sinu seebid ja muud tooted valmivad?

Meie käsitööseebid valmivad ainult looduslikest koostisosadest. See tähendab, et me ei lisa seepidele kunstlikke lõhna- ja värvaineid, säilitusaineid või muid nahale ja loodusele kahjulikke aineid. Meie seebid on valmistatud ainult taimsetest koostisosadest ning ei sisalda palmiõli. Oleme valinud seepidesse parimad, nahka luksuslikult hooldavad õlid - ekstra neitsioliiviõli, kookosõli, sheavõi ja kakaovõi. Seebivad valmivad käsitööna, väikestes partiides. Teeme algusest lõpuni kõik ise, alates retseptide koostamisest ning lõpetades seepidele templite löömise ja seebikarpide voltimisega. Lisaks valmistame ka tekstiiltooteid - näiteks linaseid linikuid ja rätikuid - mis valmivad 100% linasest kangast. Romantilised seebialused on aga loodud keraamik Kaie Pungase poolt.

Oma tooteid luues pöörame palju tähelepanu toodete koosisosade päritolule ja tootmisviisile. Nii on ka üks minu lemmiktsitaate pärit Jane Goodallilt: "You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What do you do makes difference, and you have to decide what kind of difference you want to make." Seega järgime oma tootmises samu põhimõtteid, mida eraelus ja proovime oma tegevuse kaudu õhutada inimesi teadlikumalt tarbima, tervislikumalt elama ja olema hoolivam meid ümbritseva vastu.

Kas soovitad isetegemist ka teistele?

Ikka! Isetegemine aitab natukeseks eemalduda igapäevasest rutiinist, toidab vaimu ja arendab loovust. Internet on õpetusi täis ja kodus saab iseenda tarbeks väga edukalt valmistada kehahooldustooteid, puhastusvahendeid jne. Mina kasutan isetegemiseks ainult looduslikke tooraineid ja seega on tulemuseks tooted, mis säästavad meie tervist, loodust ja ka rahakotti. Lisaks on isetegemine heaks võimaluseks muidu tarbetult seisvaid asju taaskasutada. Ja muidugi saavad isetehtud asjadest kõige armsamad ja südamlikumad kingitused! 

Minu enda jaoks sai isetegemine alguse aastaid tagasi, mil hakkasime katsetama koduste kehahooldusvahenditega. Ostan siiani poest üsnaa vähe kehahooldustooteid, pigem meeldib mulle kasutada looduslikke vahendeid ja üritan koju ebavajalikke pakendeid mitte tuua. Tõeliselt sai isetegemine hoogu maale kolides - tekkis rohkem aega ja maal elamine andis mulle uue hingamise, mis tõi kaasa palju loovust. Lisaks on nüüd oma aiast ja ümbrusest isetegemiseks palju head materjali võtta.

Oma mõtteid jagas Pääsukese talus toimetav armas Maria
Allikas: Pääsukese talu
Allikas: Pääsukese talu
Allikas: Pääsukese talu
Vannisoola tegemise õpetus

Maria õpetab, kuidas teha ise kodus mõnus vannisool, mis muudab vanniskäigu eriliselt lõõgastavaks ja luksuslikuks.

Minu lemmik vannisool koosneb ainult kolmeks koostisosast:
- Himaalaja roosa sool
- kanarbikuõied
- meliss

Retsept:

Sega roosa soolaga just nii palju kuivatatud kanarbikuõisi ja melissi kui endale hea ja ilus tundub :) Kasuta vannisoola hoiustamiseks klaaspurki või taaskasuta mõnd tühjaks jäänud anumat.

Allikas: Pääsukese talu
Varun igal aastal kanarbikku ühest kindlast metsatukast, vaid mõned kilomeetrid oma kodust. Kanarbikul on rahustav ja und soodustav toime. Lisaks kasutan vannisoolas oma aiast korjatud kuivatatud melissi. Mulle meeldib vannisoola jaoks selle lehed jahvatada või käte vahel purustada. Melissil on samuti rahustav ja lõõgastav ning emotsionaalselt heaolu soodustav mõju. Kanarbikuõied ja meliss annavad vannisoolale väga mõnusa maheda aroomi ja see kooslus näeb klaaspurgis väga ilus ja luksuslik välja.

Mina valmistan vannisoola tavaliselt looduslikust Himaalaja roosast kristallsoolast. Võib kasutada nii jahvatatud peensoola kui ka jämesoola. Meil on kodus tavaliselt jämesool, seega kasutan oma retseptis just sedaa ning lisaks meeldib mulle vanniskäigu või jalavanni ajal jalataldu ja peopesi soolakristallidega kergelt masseerida, kuni sool vees lahustub.

Himaalaja soolas leiduvad kõik 84 meie kehale vajalikku mineraali - seetõttu peetakse Himaalaja soola kõige väärtuslikumaks ja puhtaimaks soolaks. Soolavann mõjub lõõgastavalt, aitab vähendada väsimust, stressi, lihaspingeid ning puhastab ja toidab nahka.

Himaalaja soola asemel võib kasutada vannisoolas ka meresoola või Himaalaja soola ja meresoola segu. Kanarbikuõite asemel võib retseptis kasutada lavendlit ja melissi, lisada soolale roosiõisi või mistahes meeldivat looduslikku lisandit.

Allikas: Pääsukese talu
Pääsukese talu toodetega saab tutvuda Facebooki lehel ja Instagramis.

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.