Köögiviljade külvamine munaresti

08:08

Hei! Veel ei ole hilja külvata potitomati, lehtsalati või maitsetaimede seemneid. Tegelikult on praegu just väga õige aeg. Nädala lõpus, kui munade värvimine on aktuaalne, jääb kindlasti üle ka mõni munarest. Karpe ei tasu ära visata vaid hoopis taimete külvikastina kasutada.

Siin pildil on lehtsalati potike, mis poest ostetud, aga sellest saingi inspiratsiooni panna uued seemned mulda ja kasvatada suveks palju värsket lehtsalatit, mida kurgi, redise, tomati või muu värskega salatiks kokku miksida.

Minu kogemus siis selline. Võtsin ühe munaresti, lõikasin kaane küljest ära ja panin selle kilekoti sisse. Seejärel asetasin munaresti selle kilekotiga kaetud aluse sisse. Aluse mõte on vältida veeavariid, kui kastmisel peaks vesi restist läbi imbuma. Seejärel täitsin resti augud mullaga (sobivad nt köögiviljamuld ja pikeerimismuld) ja tegin pisikesed ca 0,5cm sügavused augud, kuhu seeme poetada.



Seejärel otsisin välja oma seemned, mida mulda kavatsesin pista. Mul oli sahtlis potitomati (madalakasvuline), lehtsalati (seeme oli paberlindi sees), tüümiani ja basiiliku seemneid. Otsustasin need kõik mulda pista ja vaadata, mis saab. Selleks, et hiljem saaks aru, mis on mis, panin juurde joogikõrred, mille peale kirjutasin, millega tegu. Niisiis panin seemned mulda, katsin kergelt mullaga ja kastsin kergelt läbi. Seejärel panin peale õhukese kilekoti, et niiskust hoida. Aeg-ajalt peab kilekoti pealt ära võtma, et muld hallitama ei läheks.



Panin karbid vannituppa, sest seal on soe ja niiske ning minu kodus on seal ka aken, kuhu hommikupäike sisse paistab. Kastsin umbes kahe-kolme päevase intervalliga. Ootasin umbes kaks nädalat ja taimed on neile iseloomuliku kujuga ja sirguvad jõudsalt. Kõigist potitomati ja lehtsalati seemnetest küll taim ei tärganud, aga idanemisprotsent sellegi poolest üsna hea. Nüüd ootan veel mõne nädala ja siis istutan taimed suurematesse pottidesse ümber.


Mõnus tegevus kevadeks!

Eliise

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.