Inspiratsiooni Strasbourgi jõuluturult

08:30

Mul õnnestus detsembri teisel nädalal külastada Prantsusmaal, üsna Saksamaa piiri lähedal asuvat Strasbourgi linna. Eestlastele on see kõige rohkem tuntud ilmselt erinevate Euroopa institutsioonide poolest, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Parlamendi üks hooneid neist ilmselt kõige tuntumad. Tegelikult on aga Strasbourg juba aastaid reklaaminud end jõulupealinnana, kuna just seal on üks maailma vanimaid jõuluturgude traditsioone. Külastasin Strasbourgi kuulsaid jõuluturgusid, et ammutada uusi ja põnevaid meisterdamisideid ning ka pisut jõulumeeleolu :)



Strasbourgi vanalinn ja eriti piirkond, mida tuntakse Petite France nime all, on nagu muinasjutu linnake, mis jõuluhooajal saab tõeliselt meeleoluka pühadeilme. Kaunistustesse on panustanud nii linn kui ka eraettevõtted ja väikesed vanalinna poekesed ja kohvikud.

Tours France


Igal väiksemalgi platsil vanalinnas oli püsti pandud armas jõuluturg. Enamasti on igal turul oma keskne teema. Linna peaväljakul suure kuuse all oli jõuluküla, kus müüsid oma kaupu heategevusorganisatsioonid. Gutenbergi-nimelisel väljakul saab igal aastal mõni välisriik oma traditsioonilise turu püsti panna, sel aastal oli selleks Island. Kohalikke Alsace' piirkonna kaupu ja käsitööd sai soetada Petite France piirkonna jõuluturult. Suurimate Saksamaa mõjudega jõuluturg asus Broglie platsil ja kandis nime Christkindelsmärik.  Strasbourgi Notre Dame'i katedraali ümber asus kõige traditsioonilisem jõuluturg, kus nii prantsuse kui saksa kultuuri mõjusid tunda sai. Tegelikult oli väiksemaid turgusid veel ja päris igaühte ma külastada ei jõudnudki.

Expedia


Turgudel müüdi nii käsitööd kui kohalikku toidukraami. Süüa sai nii bratwursti hapukapsaga kui ka šokolaadikreemiga kreppe. Ostsin kaasa kohalikku šokolaadi, moosi, käsitööd ja sain maitsta kohalikke erisuguseid jõulukooke ja glögi. Jõulukaupadest müüdi nii mänguasju, jõulukaunistusi kui ka taimi, valgusteid ja jõulukuuski.

Otsi mustrirulle ka Eestist: Mustrirull




Jõulused sukulendid

Pähkli- ja šokolaadikreemid

Strasbourg - Capitale de Noël


Kaasa toodud moos ja šokolaadikreemid leidsid kohe kasutust teise advendi hommikul pannkookide kõrvale :)



Mõnusat jõulukuud!

Kai




Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.