Stressi maandamine savikeraamikas

08:00

Septembri lõpus korjas mu tädi kogu pere kokku ja viis meid kõiki Suure-Jaani Anu juurde savist tasse meisterdama. Käisin viimati savi voolimas vist umbes 2. klassis. Mäletan, et tegin seal väikese küünlajala, mille kohta võib tagantjärele öelda, et ilmselt oli see üks maailma koledamaid. Ilmselt seepärast ei ole ma savi peale seda enam eriti puutunud.

Ega ma sellest korrastki palju oodanud, kartsin vist järjekordset vildakat küünlajalga meisterdada. Aga kohapeal ootasid meid saviplaadid, millest oluliselt voolujoonelisemaid meisterdusi teha saab. Unustasin oma küünlajalaplönni ja keskendusin voolimisele ja kaunistamisele ja sättimisele nii hoogsalt, et mitmeks tunniks kadusid kõik argipäevamured.

Glasuurimishoos. Pilt: Toomas Välja

Töö käib. Pilt: Toomas Välja


Esimesel päeval voolisime tassid ja tegime soovitud mustrid. Nädal hiljem, kui tassid pisut kuivada olid saanud, olime jälle platsis ja seekord eesmärgiks glasuurimine. Tassi sain kätte eelmisel nädalal ja ma olen väga rahul. Eks iluvigu ja imelikke detaile oli, aga töötoa läbiviija käest sain kiita ja võrreldes küünlajalaga oli tegu lausa kõrgema kunstisaavutusega.

Voolimisele aitasid kaasa kaks karvast kvaliteedikontrolli. Pilt: Toomas Välja

Enne glasuurimist värskelt voolitud. Pilt: Toomas Välja

Glasuuritud ja ootavad ahju minemist. Pilt: Toomas Välja


Minu sügismeeleolus tassike :)

Tagantjärele mõtlen, et kuigi ma esialgu kõige entusiastlikum polnud, siis nüüd unistan juba järgmistest kordadest. Kuid pean tunnistama, et tass ise ei olnudki minu jaoks vist see kõige suurem väärtus. Mulle meeldis see, et kahel nädalalõpul kadusin mitmeks tunniks muust maailmast - kohustustest, tööst ja tehnoloogiavidinatest. Ja sama tegid ka mu kaaslased, nii et koos sai veedetud tõeline kvaliteetaeg.

Mina igatahes annan "12 points" ja soovitan savikeraamikat kõigile, kes tahavad teha midagi loomingulist, midagi oma kätega meisterdada või lihtsalt puhata :)

Aitäh piltide eest Toomas Väljale!

Kai


Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.