Jõulukink loodusele - meisterdame lindudele toidumaja

08:10
Helena toob välja põnevad ideed, kuidas vanaemale ja vanaisale kingiks või hoopis kodus koos lastega lindudele vahva toidumaja meisterdada.

Tänavu olen juba mitmel korral kuulnud, kuidas jõulukingiks tehakse annetusi ja antakse oma panus heategevusse - minu arust on see väga armas idee! Siit sain ka ise mõtte tuua siin blogis välja üks kink, mis on toredaks vaatamisväärsuseks kogu perele, samas aga ka armsaks kingiks meil talvituvatele lindudele.

NB! Olulisi tähelepanekuid lindude toidumaja valmistamisel
* Toidumajal peab olema alus, kuhu toitu panna, katus, mis kaitseb lume ja vihma eest, ning võimalus seda kuhugi kinnitada või riputada.
* Majake peab olema nii linnule kui toitjale hästi ligipääsetav - ühele mugavaks sisse-väljalendamiseks ja einestamiseks, teisele toidu lisamiseks ja toitmisaluse puhastamiseks.
* Väga kitsas majas peavad linnud rüselema ja võivad end või teisi vigastada. Aluse mõõt võiks olla vähemalt 20x20 cm ning sama palju ka kõrgust.

Kel soov teha kingiks või kodu kaunistuseks n-ö traditsiooniline linnumaja, siis selle õpetuse võib leida siit >> (lk 70) ja siit >>

Allikas: Targu Talita
Panen siia mõned lahedad ideed isetehtud toidumajade disainidest:

Allikas: Pioneer Settler
Allikas: Pinterest
Allikas: Favecrafts
Allikas: Hildas hem
Allikas: Dishfunctional Design
Allikas: DIY-Masters
Allikas: DIY-Masters
Allikas: DIY n Crafts
Lisaks toidumajadele on mulle silma jäänud põnevad seemnepallid, mis on armsaks toidupaunaks lindudele ja imearmsaks dekoratsiooniks aiale :)

Selleks, et teha toidupalli, on tarvis näiteks seemneid, marju ja pähkleid. Need kõik on võimalik omavahel mee või loodusliku nööriga lahedateks kujukesteks vormida, mida mõne vahva lindiga kaunistada.

Allikas: Rebecca's Birdgarden's Blog < vt siit valmistamise õpetust
Allikas: Rebecca's Birdgarden's Blog
Allikas: Happy Serendipity
Allikas: By Stephanie Lynn
Allikas: hello glow
Allikas: e-How < vaata retsepti siit
Allikas: Viherpiha
Allikas: Green Child Magazine < vaata õpetust siit
Allikas: Pinterest
Kui valmistad lindude toidumaja kingiks, siis lisa kingisaajale ka väike meeldetuletus maja kasutamise kohta (pea seda ka ise meeles, kui sead linnumaja oma kodu juurde):

- ära lase söögimajal tühjas saada - linnud harjuvad sinna käima ja on väga nukrad, kui seal enam sööki pole
- ära sööda lindudele leiba ja saia - need on tugevalt töödeldud toiduained
- puhasta toidumaja - linnud on puhtuse suhtes üsna tundlikud, kuigi "aitavad" vahel ka ise kaasa sellele, et maja ümbrus seemneid täis lendab :)
- ära paigalda söögimaja keset lagedat välja
- hoia lindude seemnesegusid kuivas ja puhtas kohas, et vältida nende riknemist

Vaata rohkem nõuandeid siit >>


Mis muud kui - põnevat meisterdamist! Usun, et lusti jagub nii endale kui ka lindudele, kes hiljem majakeses mürgeldada saavad :)

Helena

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.