Isetehtud korduvkasutatav näomask

14:59
Selle aasta isetegemise üheks märksõnaks võiks kindlasti olla näomask. Kuigi me ei tea, milline on olukord jõulude ajal ja järgnevatel talvekuudel, on korduvkasutatav näomask ilmselt mõistlik investeering ja seetõttu ka kasulik jõulukink (või poetamiseks sussi sisse). 




Internetis leiab mitmeid õpetusi, kuidas ise maski õmmelda. Tänaseks on neid juhendeid saadaval ka eestikeelsena. Kevadel, kui poodides ja apteekides maske saada ei olnud, õmblesin endale ise ühe maskilaadse moodustise. Kombineerisin kokku kolm ingliskeelset õpetust ja andsin endast parima. Kuna mul õmblusmasin puudus, tegin kõik käsitsi (kolm kihti, 3,5 tundi nokitsemist, paar vandesõna ka vahele). Ja kuna poed olid kinni ning head kumminööri mul polnud, läks maski kinnitamiseks kasutusse vana rinnahoidja traks. No mis teha, tuli loominguline olla... 

Käsitsi õmmeldud ja rinnahoidjatraksiga pea tagant läbi.



Mõned päevad hiljem saatis mulle isetehtud maski mu ema, kes pisut teist lõiget kasutas. Ta elab Saaremaal, ja nagu kõik saarlased sel kevadel, sai ta kiiresti aru, et mõistlik on kasutusele võtta kõikvõimalikud abinõud selleks, et viiruse levikut peatada. Temal oli käepärast ka õmblusmasin ja tulemuseks kolmekihiline volditud näomask. 

Ema tehtud mask jäljendab kirurgilise maski lõiget.


Omaenda ja ema tehtud maskidest inspireerituna, kuid ka maskikandmise kohustust silmas pidades, kogusin kokku mõned lõiked ja õpetused, lisaks ka soovitused kanga valikul. 

Millist kangast kasutada?

Minu roosa maski seesmine kiht on tavalise puuvillase särgi materjal. Kaks välimist tumeroosat kihti pärinevad ostukotilt, mille maski tegemise eesmärgil kääridega ära ribastasin. Ostukoti materjal oli non-woven polypropylene ehk siis eesti keeles "valukangast õmblusteta" kotimaterjal, mis natuke meenutab kirurgilise maski oma (aga ei ole loomulikult samaväärne) ning mis on mingi määrani ka niiskust hülgav. Sama materjali kasutas ka mu ema, kes kõik kolm kihti just selle materjaliga tegi (ja samuti mõne ostukoti katki lõikas selleks). Praegu on kangapoed aga avatud ning saate oma ostukotid ja särgid terveks jätta.

Materjali jm. soovitusi leiab Tarbijakaitse ameti põhjalikust juhendist: Isetehtud maski valmistamise soovitused.

Millist lõiget eelistada?

Tavapärased kirurgilised maskid on volditud, hea õpetuse leiab Tarbijakaitse lehelt:



Mina tegin oma maski peamiselt sellise õpetuse ja lõike järgi: 

Instructables Craft

Õpetuse leiab siit lehelt, mõõdud tuleks aga omaenda näo järgi mõõta. Arvestuslikult on sellise maski kõrgus (ninast lõua alumise ääreni) 15-19cm ning laius (peaaegu kõrvast kõrvani) 23-29cm. Lastel on mõõdud muidugi väiksemad. 

Minu jaoks kõige mõnusama lõikega mask (kuna olen prillikandja ja selle lõikega lähevad prillid vähem uduseks) on küll veebipoest ostetud ja vahetatava filtriga (alumine pilt), kuid selle tegemise lõike ja õpetuse leiab ülevaatlikust Youtube'i videost. (Videos on mõõdud tollides: 10 x 7 tolli = 24,5 x 18 cm; 1 toll = 2,5cm; 1 1/4 tolli = 3,2cm).

Minusugusele prillikandjale kõige mugavama lõikega mask.


NB! Nipp prillikandjatele: sättige kõigepealt ette mask ja siis prillid. Prillid toetuvad ninale, kuid prilliklaaside alumised ääred lähevad maski peale (nagu siin üleval fotol). Eri raamidega on efekt muidugi erinev, kuid minu prillidega töötab see trikk suurepäraselt ja klaasid ei lähe uduseks :)

Üks variant on ka ilma õmblusteta mask, mille saab sobivast materjalist välja lõigata:

Homemade on our Homestead



Ja lõpetuseks mõned jõuluhõngulised näomaskid kah :)

Celebration Generation



Olge terved!

Kai
















Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.