Šokolaadised kaneelisaiad ja juusturullid

11:11

Kaneelisai on klassika. Ma tean väga vähe inimesi, kellele kaneelisai ei maitseks :) Juustu- ja kaneelisaiad on juba aastaid olnud minu n.ö "leivanumbriks" perekondlikel üritustel.

Mis sul selleks vaja on?

Taigna valmistamiseks:
* 5 dl käesooja piima (mina soojendan piima pisut enne pliidil)
* 200 g sulatatud võid
* 1 tl soola
* 1 dl suhkrut
* 50 g pärmi
* ca 1 kg jahu

(NB! Kogused, kui jagad taigna kaheks ja teed pooled juusturullid ja pooled kaneelisaiad)
Juusturullide valmistamiseks:
* ca 40 g sulatatud võid
* 400-500 g riivjuustu
* pisut soola

Kaneelisaiade valmistamiseks:
* ca 40 g sulatatud võid
* kaneeli
* suhkrut
* soovi korral sulatatud šokolaadi peale tilgutamiseks

Taigna valmistamine

Võta taigna tegemiseks suur kauss, kuna taigen kerkib korralikult. Vala kaussi soe piim, sulatatud või. Sega omavahel pärm, sool ja suhkur (seda purustades hakkab pärm sulama ja tekib ühtlane sulanud pärmimass). Lisa pärmisegu piimale ja võile. Nüüd hakka tasapisi segule jahu lisama ja käega segama (pärmitaigent sõtkutakse kätega). Tasapisi lisades ja sõtkudes peab taigen lõpuks olema selline, et tuleb kausi küljest lahti.
Nüüd aseta kauss sooja kohta ja käterätikuga kaetult kerkima. Mina teen ahjuukse lahti ning asetan taignakausi sinna peale ahju ette ja panen ahju kõige madalamale kuumusele. NB! Pärmitaigen ei taha tuuletõmmet - sulge aknad. Muidu ta ei kerki :)
 Ca 50 min - 1 h hiljem peaks taigen olema umbes kahekordseks kerkinud.

Saiakeste valmistamine

Mina jagan taigna tavaliselt kaheks ja teengi poolest kogusest juusturullid ja poolest kaneelisaiad. Raputa lauale jahu, rulli seal peal taigen ümmarguseks ja lapikuks. Määri pind sulatatud võiga ja puista üle riivjuustuga või kaneelisaiade valmistamisel kaneeli ja suhkruga. NB! Ole juustu, kaneeli ja suhkruga helde! Ära koonerda :)
Keera taigen rulli ja lõika ühesuurused saiakesed välja. Plaadile asetades olen mina veel lisanud riivjuustu peale ja sutsukese soola peale raputanud. Kaneelisaiakeste puhul veel sutsuke suhkurt ja kaneeli peale.
Küpseta ahjus ca 20-25 minutit, kuni saiakesed on pealt helepruunid. Kui lased liiga kaua küpseda, tulevad kõvad saiakesed.

Kaneelisaiad peaksid enne pisut jahtuma, kui neile šokolaadi peale piserdad.

Mmmmm.... Head isu!
Liina :)

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.