Õunakrõpsud

08:48
Eliise jagab kuivatatud õunade retsepte!

Mäletan oma lapsepõlvest nii hästi kuivatatud õunade maitset. Nii hea oli neid õhtuti telesaateid vaadates ajaviiteks näksida. Ei mingeid kartulikrõpse ega komme ei olnud siis vaja. Nüüd oma õunaaia rohkele õunasaagile peale vaadates tuli see mälestus silme ette ja otsustasin välja uurida, kuidas õunu kuivatada.

Allikas: minulaps.ee
Kõigepealt uurisin ema käest, kuidas neid teha. Tema sõnul tuleb õunad ära pesta ja kuivatada, vajadusel südamikud välja lõigata, õhukesteks viiludeks lõigata (ca 0,5cm) ning küpsetuspaberiga pannile asetada. Seejärel võib need sooja ahju peale kuivama panna. Õun pidavat vajama kuivamiseks aega ja parasjagu sooja. 

Kuna minul ei ole kodus sellist ahjupealset, kuhu neid kuivama panna, siis soovitas ta elektriahju panna ca 40-60 kraadi peale ja siis õunad panniga ahju tõsta, nii et ahju uks jääb natuke lahti ja niiskus saab sealt välja tulla. Sedasi võiks need õunad seal umbes 4-5 tundi valmida. Pärast ahjus kuivatamist tuleb lasta õuntel õhu käes mõned päevad seista ja neid iga päev ettevaatlikult segada ja alles seejärel võib need hoiustamiseks nt ilusasse purki pista.

Ema rääkis aga veel lisaks, et minu vanaema oli õunaviilud hoopis niidi otsa ajanud ja need siis puupliidi kohale kuivama riputanud. Sedasi pidavat õunad paari päevaga valmis saama. Oluline oli lihtsalt see, et viilud liiga üksteise küljes koos ei oleks, sest muidu need ei kuiva ära ilusti.

Internetis oli üks eriti kiire ja lihtne meetod, kuidas õunakrõpse valmistada. Ettevalmistuseks kulub mõni minut ja ahjus peavad õunad vaid 7 minutit olema. Vaata allolevast videost järele!   

Mina siis mõtlesin, et variante on nii palju, kuidas õunu krõpsudeks kuivatada, aga kas siis suhkrut vms ei lisatagi? Tegelikult on see maitse asi ja suhkur või kaneel sobivad väga hästi õunaviilude peale, kui soovi on. Samas eelistan mina pigem hapukaid maitseelamusi ja eks see lõpptulemus sõltub palju õunasordist ka. Ema ütleb ikka, et nii-öelda jahuseid õunasorte ei saa hästi kuivatada. Pigem olgu ikka sellised kõvad õunad.
Minu arvates on kuivatatud õunad parim viis nende säilitamiseks, kui kodus ei ole keldrit, kus neid üle talve hoida. Lisaks sobib purgitäis tervislikku toitu väga hästi kingituseks.

Soovin teile mõnusat õunaampsu sügisõhtuteks!

Eliise




1 kommentaar:

  1. Maggie video - millega nad õunad üle puistavad? Tuhksuhkur?

    VastaKustuta

Toetab Blogger.