Ameerika õunapirukas

09:30

Kas teil on ka õunauputus? Meil on. Seepärast teeme otsa lahti õunaideedega, sest...
SEPTEMBER ON ÕUNAKUU

Esimeses õunateemalises postituses ei tee me moosi ega mahla, vaid klassikalist Ameerika õunapirukat - sellist nagu ameerikamaa filmides süüakse. Kai proovis pirukategemise ka ise järgi. 

Üks minu töökaaslane rääkis mõni päev tagasi, kuidas ta otsib huvilisi, kellele oma õunu pakkuda. Helistas siis ühele tuttavale ja küsis, ega tema pere kahte korvi õunu ei taha. Tuttav vastas, et olgu, tooge kaks korvi, me anname siis vastu kaks korvitäit oma õunu. 

Selline on praegu kõigi nende inimeste reaalsus, kellel on aed, kus kasvavad õunapuud või vanaema, kes lisaks õuntele ploome, suvikõrvitsaid ja kõike muud head-paremat kasvatab.

Klassikaline on teha õuntest moosi, mahlapressiga kodudes ka mahla. Kuid tõenäoliselt on kõigi meie keldrites veel õunamoose aastast 2005, mistõttu ei ole mooside ületootmine sugugi mõttekas tegevus. Õunapirukasse läheb õunu küll oluliselt vähem kui moosi sisse, kuid arvestades seda, kui maitsev see konkreetne pirukas on, siis neid ei valmista te kindlasti mitte korra või kaks. Mina pühapäeval proovisin ning kui mitte varem, siis uuel nädalalõpul läheb taas küpsetamiseks.

Muide, Ameerika õunapirukad näevad klassikaliselt välja umbes sellised, nagu filmis:

Allikas: Bon Appetit


...või hoopis sellised:

Allikas: Priceonomics
Aga asja juurde. Retsepti leidsin Toidutarest ning jagan seda ka siia. Taigna tegemisest kuni koogi küpsemiseni kulub ca 2-2,5 h (kuid vahepeal kuni tainas külmikus seisab, saab kokk ka muid asju teha - näiteks otsida siit blogist ka teisi isemeisterdamisideid).

Kuna sööjaid oli vaid kaks, tegin ise pool kõigist etteantud kogustest,
ka koogivorm oli pisut väiksem kui tavapärane 24cm.
Taigen:
6dl nisujahu
1spl suhkrut          
200g võid
4spl vett

Täidis:
1kg õunu
2spl sidrunimahla
3spl tärklist
1dl suhkrut
50g võid
soovi korral kaneeli

Kattele:
1spl suhkrut
1 muna



Valmistusprotsess:

Valmista muretainas. Pane jahu ja suhkur kaussi ning lisa külmkapist võetud ja noaga väikesteks tükkideks lõigatud või. Haki noaga või jahu sisse. Lisa külm vesi. Nüüd sõtku tainas käte vahel ühtlaseks tainaks. Mässi tainapäts lapikuna kilekoti sisse ja pane tunnikeseks külmkappi.

Koori õunad, tükelda (või viiluta) ja piserda üle sidrunimahlaga ning kalla peale suhkur ja tärklis (ära veel sega). Tee tainas üheks suuremaks ja teiseks väiksemaks tükiks (60-40). Rulli suurem tükk 27 cm läbimõõduga kettaks ja tõsta 24 cm-se lahtikäiva koogivormi sisse, nii et tainaga saab vooderdatud nii vormi põhi kui seinad. Sega õunamass ja tõsta tainaga vooderdatud vormi sisse. Haki või ja jaga võikuubikud ühtlaselt õuntele. Rulli lahti ülejäänud taina pool, lõika noaga parajad ribad ja meisterda koogi kate.

Protsess: Põhi ja täidis.

 
Klopi lahti muna, pintselda koogikate sellega üle ja raputa peale suhkur. Küpseta kooki 180-kraadises ahjus ca 50 minutit.

Enne söömist lase pisut jahtuda ja siis lase hea maitsta, kas niisama või näiteks vaniljejäätisega. Minu tulemus siin:

Muretaigna rullimine on mul veel täitsa murekoht - eesmärk on aga
jõuda ilusa ruudumustrini, nagu siin kõige esimene foto.
Aga maitses tõesti imehästi! :)



Mõnusat küpsetamist!
Kai

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.