Mõnus seebitegu

10:39
Jõulude paiku nägi Helena Instagramis oma sõbranna Mari imelisi fotosid isetehtud kinkidest, mille hulka kuulusid ka imekaunid käsitsi valmistatud küünlad ja seebid. Seda retsepti ei saa ju ometi jagamata jätta! Mõeldud tehtud - ja nii räägibki Mari tänases külalispostituses lähemalt sellest, kuidas ise imekauneid seepe teha.

Mulle on alati ise teha meeldinud, lapsest saadik. Mis täpsemalt isetehtud kingitustesse puutub, siis minu arust ei saa ju paremat asja olla – teades ja tundes inimest, kelle jaoks meisterdan, on kingitus eriti personaalne ja ainulaadne maailmas – seda tehes panen ju sinna sisse oma hinge ja mõtte.

Allikas: Mari Jänes

Pean ütlema, et mida aeg edasi, seda vähem tunnen “kohustust” jõulude ajal kinke kinkida – üha enam naudin seda, kui saangi kellelegi mõeldes väikse üllatuse ise valmis meisterdada.

Sel aastal võtsin ette küünalde ja seepide tegemise. Hea pisike kingitus, mis ei jää seisma, sest selle saab ju ära kasutada. Iga küünalt ja seepi tehes mõtlesin, kellele see läheb – tean ju saaja lemmikvärve ja ka lõhnaeelistusi. Lisaks tegin veel jõuluehteid – nagu iga aasta.

Seebitegu

Materjalid:

* valmis seebimass (saadaval käsitöö- ja hobipoodides)
* küünlataht (samuti käsitöö- ja hobipoest)
* eeterlikkud õlid lõhna jaoks
* erinevad taimsed lisandid
* seebivorm või väikesed topsid
* sulatusnõu

Allikas: Mari Jänes

Valmistamine

Lõika seebimass väiksemateks tükkideks ning sulata veevannis. Kui tahad ainult ühte sorti seepi, võid lõhnaaine ja lisandid sulanud massi sisse segada. Mina soovisin erinevaid seepe, seega kallasin sulanud massi vormi, lisasin sinna eeterlikku õli ning lisandeid, segasin puutikuga läbi.

NB! Ära kalla kõiki vorme täis ning asu siis lisandeid juurde panema – seebi pind hakkab kiirest tahenema ning kui sa seebimassi vormis segama hakkad, jääb tulemus kole. Üks seep korraga :)

Kui sul seebivormi ei ole, siis vali sirgete servadega topsid, et seepi hiljem sealt kerge kätte oleks saada. Võid need ka toidukilega vooderdada. Ka pappkarbid sobivad hästi (toidukilega vooderdatult) – isegi kui seebi kättesaamisega raskusi peaks olema, saad ju karbi ümbert ära lõhkuda.

Allikas: Mari Jänes
Valmis seebid jäta tahenema. Mina võtsin seebiteo ette õhtul – hommikuks olid kõik seebid ilusti tahenenud. Iseenesest peaks seep juba ca 2 tunni pärast vormist eemaldatav olema.

Ja siis ongi seebid valmis - kinkimiseks ja kasutamiseks!
PS - lisaks pesemisele saab kasutada lõhnaseepe edukalt ka näiteks riidekapis hea aroomi otstarbel ;)

Muhedat meisterdamist!

Mari J.



Allikas: Mari Jänes

2 kommentaari:

  1. Kui palju Sa eeterlikke õlisid ühele seebile lisasid? Kas lõhn jääb nõrgem kui seep ära taheneb?

    VastaKustuta
  2. Kuidas saab mitme värvilist seepi?

    VastaKustuta

Toetab Blogger.