Mõnusa huulepalsami valmistamine

07:45
Helena jagab toredaid leide sellest, kuidas endale või sõbrale kingiks mõnus huulepalsam teha, mis külmal ajal huuled pehmena hoiab.

Olen külma saabudes alati hädas kuivavate huultega ning tean paljusid tuttavaid, kes ka sama häda käes vaevlevad. Erinevate huulepalsamite proovimine on mind ikka ja jälle toonud vana hea meepurgini, kust õhtuks teleka ette istudes endale huulte peale määrimiseks mett võtan ja siis juba järgmisel päeval (!) tõhusa toime üle rõõmustan :)

Samas pole mesi ikkagi päris see, mida tahaks purgiga käekotis kogu aeg kanda - huultele kandes on see küll mõnus (ja magus), kuid hakkab kohe sulama ega sobi seega väga kasutamiseks väljaspool kodu... Niisiis olen mõelnud ja uudistanud, kuidas võiks mee või mõne muu loodusliku aine baasil ise midagi vahvat kokku keeta huultele.

Minu surfamise ajal saatis õde mulle ühe vahva postituse, kus Mirjam jagab oma blogis juhiseid lahedate huulepalsamite valmistamiseks. Panen need õpetused ka siin kirja. Teie aga uudistage ja andke kommentaarides või Facebookis märku, milliseid huulepalsami retsepte olete ise järgi proovinud ja milliseid mulle ning ka teistele soovitate :)

Allikas: Mirjam Raag
Peediselt roosa huulepalsam

Vaja läheb:

1 spl sheavõid
0,5 - 1 spl mesilasvaha
 2 spl mandliõli
4,5 tl peedipulbrit (valmistamisõpetus allpool kirjas)

Valmistamine:

1. Peedipulbri valmistamine. Viiluta suurem peet peenelt ja kuivata kas dehüdraatoris või ahjus väiksema kuumuse juures. Viilakad on valmis siis, kui nad on krõpskuivad ja murduvad käte vahel lihtsasti (ps - ka snäkina söödavad). Jahvata need krõpskuivad viilud kohviveskis peeneks pulbriks.

2. Sulata kokku sheavõi ja mandliõli - pane mõlemad väiksesse anumasse ja see anum omakorda kuuma veega täidetud kaussi.

3. Sulata mesilasvaha, tehes seda samamoodi anumaga. Kuna vaha vajab sulamiseks kõrgemat temperatuuri, pane väike anum keedupoti sisse ja pliidile. Potis oleva vee võib viia keemiseelsesse temperatuuri ja siis kohe kuumuse maha keerata.  Vahaanumale tasub panna raskuseks peale tass vm, et vaha ümber ei läheks, kui vesi hakkab kergelt mullitama. Kui kasutada 1 spl vaha, tuleb huulepalsam kõvem ja püsib kauem peal. Kui aga panna vähem, siis jääb palsam pehmem ja läikivam.

4. Samal ajal kui vaha sulab, saab sheavõi ja mandliõli sekka segada peedipulbri. Näiteks 4,5 tl pulbri kasutamisel on võimalik saada heleroosa lõpptulemus - kui aga lisada rohkem pulbrit, tuleb värv tumedam.

5. Vala saadud punane segu läbi õhukese riidetüki, et filtreerida välja suurem peedipuru. Kinnita riidetükk kummiga anuma peale, et vältida kogu kupatuse ümberminekut. Kui enamus vedelikku on juba läbi tilkunud, siis võib veel kätega pigistada riidest viimased piisad välja, et midagi raisku ei läheks. Alles jääb vaid kõva ja kuiv peedine nätsakas.

6. Kui mesilasvaha on sulanud, saab selle segada ülejäänud segu sisse. Kui vaha korralikult ei segune, siis tuleb kogu segu veel veidi veevannil kuumutada. Saadud mass tuleb võimalikult kiiresti valada topsidesse ja jätta mõneks tunniks hanguma. 

Ja voilaa - huulepalsam ongi valmis :)

PS - leidsin mõnusaid topsikesi, kus palsamit hoiustada, näiteks siit, siit ja siit.


Šokolaadine huulepalsam
Vaja läheb:

1 spl sheavõid
0,5 - 1 spl mesilasvaha
 2 spl mandliõli
3 tl kakaopulbrit (magustamata puhas kakao)
Valmistamine:
Järgi peediselt roosa huulepalsami retsepti punkte 2-4 ja 6, aga peedipulbri asemel sega hulka kakaopulber. Kakaod kasutades pole vaja segu ka filtreerida, sest see lahustub piisavalt hästi.

Mee-kaneeli huulepalsam
Vaja läheb:

1 spl sheavõid
0,5 - 1 spl mesilasvaha
 2 spl mandliõli
1 tl mett
0,5 tl kaneeli
Valmistamine:
Järgi peedise huulepalsami retsepti punkte 2, 3 ja 6. Mee ja kaneeli võid lisada sulanud sheavõi ja mandliõli juurde.

Leidsin lisaks Mirjami vahvatele retseptidele veel mõned põnevad õpetused, kuidas erineva maitsega huulepalsameid valmistada:

Sidrunimaitselise huulepalsami valmistamine
tutvu õpetusega siin >>
Allikas: Pretty Handy Girl
Rohelise tee maitseline huulepalsam
tutvu õpetusega siin >>
Allikas: Great Contradictions
Piparmündi ja kookosemaitseline huulepalsam
Tutvu õpetusega siin >>
Allikas: The Girl Creative
Roosi ja vanilliga huulepalsam
Vaata valmistamist siit >>
Allikas: A Delightful Home
PS - vaata kindlasti ka siin blogis ilmunud varasemat postitust isetehtud kreemide valmistamise kohta >>

Muhedat kreemikeetmist!
Helena



2 kommentaari:

  1. Kust saada neid topsikuid, kuhu palsam sisse panna? :)

    VastaKustuta
  2. Hei! Mina leidsin vahvad topsikud näiteks nendelt lehtedelt siin:
    http://hobipunkt.ee/en/446-purgid
    http://www.bonappetit.ee/purk-klaasist-43ml-mini-hm.html
    http://www.rohelinevihmavari.ee/toorained/klaaspurk-70

    Helena :)

    VastaKustuta

Toetab Blogger.