Lihtsad maiustused

09:57
Eliise jagab mõned väga lihtsad maiustuste retseptid, mis näevad väga isuäratavad välja ja kuigi nende valmistamiseks kulub vähe aega, paistavad nad üsna luksuslike käsitöömaiustustena. Retseptid sisaldavad jõuludega seostuvat piparmündi ekstrakti.

Minule meeldib väga kokata ja eriti magusaid asju valmistada. Samas hindan väga neid retsepte, kus valmistamiseks kulub alla poole tunni aega. Kui valmis maiustused näevad ilusad ja isuäratavad välja, siis tundub nende kinkimine magusasõpradele väga õige jõuluüllatusena. Mina ise ei ole küll väga suur magusasõber, aga siiski ei ütle ma mitte kunagi ära erilise välimuse ja maitsega maiustustest. Juba lapsepõlvest alates olen pidanud oluliseks, et igas jõulupakis peab olema midagi magusat ja mida erilisem, seda parem.

Olen viimasel ajal märganud suuremates kaubanduskeskustes müügil personaalse suunitlusega maiustusi, mille puhul piparkoogi peale kirjutatakse glasuuriga kingituse saaja nimi ja seejärel pakitakse see tsellofaanpaberi sisse. Nii ilus ja lihtne kingitus! Siis tuligi mõte, et võiks ju ise erilise välimusega komme ja muid maiustusi valmistada ja need siis ilusas pakendis kõige kallimatele inimestele kinkida.

Mind köitis väga piparmündimaisustuste retsept, mis on äärimiselt lihtne ja mille lõpptulemus on tõeliselt värviküllane ja pidulik. Eriti tore on see, et tegemist on külmkapis valmiva maiusega.

Selleks on vaja:
5 klaasi tuhksuhkrut pluss pisut hiljem peale raputamiseks
3 spl maisisiirupit
3 spl vett
1 tl piparmündi ekstrakti
ca 570 grammi sulatatud Å¡okolaadi
paar tilka punast toiduvärvi



Mikserda omavahel tuhksuhkur, maisisiirup, vesi ja piparmündi ekstrakt ning lisa näpuotsatäis soola. Kui segu on ühtlane, jaga mass kaheks ning lisa ühele osale punast toiduvärvi. Seejärel puista lauale nakkumise vältimiseks tuhksuhkrut ning rulli tainas ühtlaseks (nagu piparkoogitaigen). Tee sama teist värvi massiga ning seejärel aseta lahti rullitud osad üksteise peale ning keera need toidukile sisse rulli ja lase külmkapis ca 30min hanguda. 

Seejärel lõika ca 1cm laiused viilud ja aseta need hetkeks küpsetuspaberiga kaetud pannile. Valmista ette šokolaad (sulata veevannis). Torka iga viil hambatiku või mõne muu terava orgi otsa ning kasta šokolaadi sisse. Seejärel tõsta need ükshaaval pannile ja lase külmkapis ca 30min hanguda. Lühikest videoõpetust saad vaadata siit: http://www.hanielas.com/2011/12/candy-cane-peppermint-patties.html#.VJXszP8JAEN


Hiljem on võimalik ka nende maiustuste peale valge šokolaadi või suhkruglasuuriga kingisaaja nimi või ilus soov peale kirjutada. Kuigi tegu on väga magusa maiustusega, siis oleks mul hea meel ka ise selline maitseelamus järele proovida.



Sarnaselt eelmise retseptiga pakun välja ka lihtsa makroonide retsepti. Need on praegu väga populaarsed maiustused (mõnusalt õhulised), mis valmivad ka kodus kiiresti ning, mis näevad tõeliselt isuäratavad välja. Erinevalt eelmisest retseptist on selles vähem suhkrut ning nüüd tuleb sisse lülitada ka ahi. 

Valmistamiseks on vaja:
200g mandlijahu
200g tuhksuhkrut
2x80g munavalget
200g tavalist suhkrut
80 ml vett
1 vaniljekauna seemned
2-3 tilka piparmündi ekstrakti
punast toiduvärv (vabatahtlik)
purustatud klaaskomme viimistlemiseks

Valmistamiseks pane kahte eraldi kaussi munavalged (jälgi, et mulakollast sisse ei satuks). Eraldi kausis sega köögikombaini abil omavahel mandlijahu ning tuhksuhkur kuni mass on ühtlane. Kui suhkru ja mandlijahu segu on peene tekstuuriga, sõelu see sõelaga läbi. Lisa segu hulka
vaniljekaunast seemned ning piparmündi ekstrakt ja 80g munavalget. 

Sulata tavaline suhkur vee sees kuni see muutub siirupiks. Vahusta ülejäänud 80g munavalget tulegavaks vahuks ja seejärel nirista ettevaatlikult suhkrusiirup munavahu hulka ja jätka mikseriga vahustamist, kuni saad ühtlase ja läikiva vahu. Soojenda ahi 225 kraadini ja valmista ette ahjupann. Seejärel pane segu tordipritsi või kilekotti, millel on nurk ära lõigatud ning tee pannile ca 2cm suurused pallikesed ja lase neil ahjus 11-15min küpseda. 


Tõsta puulabida abil pallikesed pannilt taldrikule jahtuma ja seejärel valmista vahele kreem (nt toorjuust ja sidrunimaht+suhkur). Määri kreem vahele ja puista peale uhmris purustatud klaaskomme (purustada saab ka nii, et paned kommid rätiku sisse ja tambid siis taignarulliga peeneks puruks). Pane peale teine makroonipallike ja aseta jahedasse. Mõnusalt õhuline maius ongi valmis!

Mina olen söönud väga erineva maitsega makroone (lemmikud on
šokolaadimaitselised) ja need on tõesti väga hõrgutavad ampsud. Arvan, et need sobivad ideaalselt kingituseks või kingikotti lisandiks.

Väga palju lihtsaid ja hõrgutavaid maiustuste retsepte on aadressil http://www.buzzfeed.com/peggy/49-ways-to-incorporate-peppermint-into-everything#.rp0o2Z2r Seal on näiteks juhendid, kuidas erinevaid vahukomme või liköörimaitselisi maiustusi valmistada.
Meil on plaanis veel põnevaid maiustuste retsepte magusasõpradele jagada, nii et olge valvel ja proovige kindlasti ka need siin järele!

Eliise

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.