Kardinatest ja tekikotist päevatekk

11:54
Eliise jagab nüüd näpunäiteid, kuidas käepärastest vahenditest päevatekk/voodikate valmis õmmelda. See  tekk on ise tehtud ja materjalidena kardinaid ja vana voodipesu kasutatud.

Eelmise päevateki tegin põhikoolis koolitööna ja nüüd tuli tahtmine uus teha. Kuna ma lapitehnikaga nikerdada ei taha, siis otsustasin sel korral kasutada võimalikult "valmis" materjale. Nii otsisingi kapist välja tekikoti, mis enam kasutuses ei ole ja sinna juurde kardinad, mis said ka mõni aeg tagasi välja vahetatud. Kuna toonid sobisid, siis mõtlesin, et miks mitte seisma jäänud asjadele uus elu anda. Minu päevatekk pidi tulema triibuline ja mõõtudes 200x210cm. Selleks, et meeldiv muster välja selgitada, proovisin kardinakangast enne kääride kasutamist tekikoti peale asetada, et lõpptulemust paremini ette kujutada.

Nii ma siis otsustasingi, et tekk tuleb altpoolt ühtlaselt pruun ja pealt triibuline. Kõigepealt harutasin lahti tekikoti küljed ja alumise osa luku. Seejärel mõõtsin välja, kui laiad peaksid tulema ribad, et see hiljem kokku õmmeldes oleks sama pikk kui alumine külg. Minu teki puhul tulid triibud koos õmblusvaruga järgmiselt:
2x40cm pruun riba otstesse
3x21cm pruuni riba vahele
2x21cm heledaid ribasid
2x31cm heledaid ribasid
Lõikasin ribad välja ja ühepikkuseks. Seejärel õmblesin omavahel ribad kokku ja lõpuks alumise küljega kokku.

Seejärel otsisin välja vana vatiinist teki, mille panin päevateki kahe külje vahele. Muidugi võib kasutada ka tavalist vatiini või hoopis tepitud vatiini (siis ei ole alumist külge enam vajagi). Oluline on vatiin välimiste külgedega kokku õmmelda, kas siis nt mööda triipe läbi õmmelda või väikeste nõelapistetega mõnest punktist kinnitada, et vatiin sees liikuda ei saaks.
Kõike kokku õmmeldes tuleks kõigepealt õmmelda omavahel kokku vatiin ja pealmine külg ja seejärel vatiiniga pealmine külg omakorda tagumise küljega (õmmelda kokku pahupidi ja hiljem õigetpidi keerata, et õmblusääred ikka sissepoole jääksid). Alumist osa nikerdasin mina käsitsi, aga osavamad saavad selle ka õmblusmasinaga kokku õmmeldud. No ja selline ta siis tuligi lõpuks...
Minul kulus selle teki valmis õmblemiseks ca neli tundi, aga minu arvates on tulemus seda aega väärt. Juba sellepärast, et täpselt sellist poes ei müüda ja isetehtud päevatekk on omaette väärtus.

Päevatekki kokku õmmeldes tekkis mul mitmeid ideid, kuidas veel võiks omanäoliselt ja samas lihtsalt sellise meistritöö valmis teha. Nt võiks kasutada erksavärvilist satiini või kunstsiidi ja selle peale panna ilus pitskangas, mille alt värviline kangas välja paistab. Või siis saab kangapoodidest osta lille-ja liblikamotiive, mida saab kanga peale liimiriide abil kinni kleepida (triikimise abil) ja juba ongi tulemuseks omanäoline ja lihtsasti valminud voodikate. Samuti müüakse poes laias valikus tepitud vatiini, mille ribadest on samuti võimalik väga lihtsalt ilus päevatekk valmis õmmelda, sest siis pole enam vajagi vatiini sisse lisada. Tegelikult võib ka lihtsalt triibulist, täpilist või ühevärvilist kangast päevateki valmistamisel kasutada. Võimalusi on palju.

Mõnusat nokitsemist ja katsetamist, kallid sõbrad!

Eliise

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.