Jõulukaunistused ja -ehted

11:23
Eliisel on kuusk juba toas ja ootab ehtimist. Ka kingitused on juba pakkimiseks valmis, mistõttu on nüüd õige aeg jagada näpunäiteid erinevate kaunistuste ja ehete valmistamiseks.

Minu peres on traditsiooniks saanud, et igal aastal toome tuppa jõulupuu ning ehime seda kõik koos. Tihtipeale juhtub ka seda, et keegi pereliikmetest tahab midagi ümber tõsta, aga sellest ei ole midagi, sest lõpptulemus on alati väga ilus.
Sel aastal mõtlesin, et ei taha enam tavalisi plastikkuule kuuse külge riputada vaid püüaks midagi ise teha. Näiteks võib edukalt suuremad ja väiksemad makaronid liimiga kokku kleepida ja siis sädeleva spreivärviga üle lasta. Lihtne ja kaunis ehe, mis sobib ka aknakaunistuseks.

Mina olen suur jõululõhnade fänn ja seepärast hindan jõuluajal kaneeli, apelsini ja ingverit. Olen poest ostnud mitmeid õlisid, mis küünla kuumuse abil lõhnu eritavad, aga siiani ei ole õnnestunud leida naturaalseid lõhnaelamusi. Aga kui selle asemel siduda omavahel kokku kaneelipulgad ja need siis kuuse külge riputada, peaks jõululõhna küllaga tuppa jaguma. Kui neid siduda ei õnnestu, siis võib need ka nt apelsini sisse torgata (siis tuleb noa või naaskliga väike auk ette teha). Selle ülevärvimine ei ole hea mõte, sest siis ei lõhna kaneelipulgad enam nii intensiivselt.

Kui on aega metsas jalutada, siis tasub maast käbid kokku korjata, sest nendest saab imeilusaid seadeid teha. Kahjuks olen mina pidanud lõpuks koguni puu otsa ronima, et soovitud käbid kätte saada, sest maas neid lihtsalt ei olnud. Samas olin õnnelik, et soovitud käbid koju tõin ja nendest jõuluseade meisterdasin. Käbidest saab ju teha nii jõuluvanikuid- ja pärgi, kui ka muid seadeid ja ehteid. Tuleb vaid loominguline olla! Minule igatahes selline nokitsemine meeldib. Poes müüakse käbikujulisi ehteid, aga olen nende kõrvale ka päris käbisid riputanud (spreivärviga kaetud) ja tulemus on sama ilus või isegi parem.

Mõnevõrra edevama välimusega ehteid saab lihtsasti ka pärlitest teha. Kusjuures, nendest ei pea sugugi mitte ainult kuuseehteid valmistama. Samasuguseid pärlipallikesi saab kasutada ka kõrvarõngaste, käeketi, kaelakee või muu ehte valmistamiseks. Idee seisneb selles, et ilusa pärlotsaga nööpnõelte otsa tuleb ajada teised pärlid ning seejärel need pehme pallikese torgata (makroflexitaoline kerge materjal). Mina olen seda nippi kunagi ammu proovinud. Nikerdamist on üksjagu, aga tulemus on seda väärt.
Täpselt samamoodi nagu väsinud pärleid, saab ära kasutada ka seisma jäänud pitsi. Samasuguse palli ümber tuleb lihtsalt PVA-liimiga pits kinni kleepida ja seejärel kogu pind vastavalt oma soovile üle värvida. 
 
Kui pallikeste, pärlite ja pitsi kasutamine tundub tülikas, siis on abiks paber, niit ja lõng. Lapsepõlves tegin mina lumeingleid sädelevast võrkriidest, mille pea vormimiseks panin nelinurkse riidetüki sisse (keskele) vatiinipallikese. Seejärel sidusin pea niidiga kinni ja alla jäi kaunilt hõljuv kleidiosa. Aga see juhend siin on sama armas ja lihtne. Pildil olevat auklikku mustrit ei pea loomulikult ise paberi sisse lõikama. Poes müüakse paberist kohvitassi aluseid, mis pannakse tassi ja taldriku vahele.
Tegelikult on ka vana ehe uues kuues väga vahva. Mul on ehetekarbis veel alles mõned klaasist ehted, mis on natuke kulunud moega. Neidsamu ehteid ei ole vaja ära visata ja plastikkuulidega asendada. Selle asemel võiks hoopis ise või koos lastega näpud värviseks teha ja ehetele uus elu anda. Lõbus ja loominguline tegevus!

Niisiis ... Minu kuuseke juba ootab ehtimist. Ilmselt proovin sel aastal makaronidest ehete valmistamise nipi järele. Eks näis, kuidas õnnestub!

Eliise

Allikas:
http://www.diy-enthusiasts.com/diy-home/homemade-christmas-tree-ornaments-ideas/

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.