Jõululiköörid

08:00
Järgnev postitus tutvustab alkohoolseid jooke. Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.


Eliise tutvustab nüüd erinevaid võimalusi ilusate ja jõululike likööride valmistamiseks. Minule meeldivad liköörid eelkõige nende ilusa värvi poolest! Jooke ei peagi ju ilmtingimata tarbima, sest kaunis pudel jõulujooki pakub rõõmu ka lihtsalt vaatamiseks.
Tavaliselt peaks ise valmistatud jõulunaps seisma ligi pool aastat, et õige maitse ja värv omandada, aga siin ja praegu pakume ka selliseid retsepte, mis parasjagu just jõuluks valmis peaksid saama. 
 
Erinevaid sildikesi ja kaunistusi pudeli peale lisades on kingitusele võimalik erilisust ja vürtsi juurde anda. Ilus ja värviline pudelike riiulil kaunistab iga kodu! Leidsin kohe õige mitu huvitavat retsepti, mida tahaksin ka ise järele proovida. Jõhvikad on igatahes juba jõulujoogi tarbeks sügavkülmas üle vaadatud.Mõned retseptid allpool.

Natuke mõrkja maitsega mandariininaps maitseb hästi külmalt, aga on ilus ka lihtsalt niisama vaatamiseks. Selle valmistamine käib kähku ja imelihtsalt!

Mandariininaps
3 suuremat mandariini, mahl välja pressitud, koored peeneks hakitud
1 vanillikaun (võid asendad paari kaneelikangiga)
5 dl viina
1-2 dl suhkrut

Koori mandariinid ja pigista mahl välja ning haki järele jäänud koor ribadeks. Kalla suuremasse klaaspurki kõik retseptis mainitud koostisained kokku, raputa purki, kuni suhkur on sulanud ning jäta umbes viieks päevaks seisma. Umbes viie päeva pärast kurna naps läbi tiheda sõela ning kalla ümber ilusasse pudelisse.
Jõulunapsi eripäraks on minu arvates tugevad aroomid ja põnevad värvid. Hõõgveini või poest ostetud likööri asemel võiks kinkida hoopis vahva sildiga jõulunapsi. 

Vürtsikas jõululiköör
750ml valget viina
1-2 kanelikoort
10-12tk nelki
3 kardemonikauna
3 tähtaniisi
0,75 tl nelkpipra marju (võib ka välja jätta)
0,75 tl piprateri (must pipar)
2 spl kuivatatud apelsinikoori
1 vaniljekaun
1,25 klaasi isevalmistatud suhkrusiirupit (üks osa vett, üks osa suhkrut)

Likööri valmistamiseks sega omavahel kõik koostisained peale suhkrusiirupi ja lase segul umber 4-5 päeva maitsestuda (loksuta segu umbes üks kord päevas). Viie päeva möödudes kurna tahked osad joogist välja ning sega puhas jook suhkrusiirupiga. Kalla segu pudelisse ja ongi valmis!
Likööri retsepti saime sõbralt nimega Jane. Aitäh!

Jõulunaps
70 cl maitsestamata brändit
5 g köömneid
2 nelgitera
1 kuivatatud mõruapelsini koor
15 ml Dansukkeri heledat siirupit

Segage kõik koostisained õhukindlalt suletavas nõus ning jätke umbes nädalaks maitsestuma. Kurnake vedelik vürtside eemaldamiseks ja valage jook pudelisse ümber.

Jõhvika-laimi viin näeb eriti jõululik välja ning pigem on tegemist pudelitäie ilusate viljadega, sest joogipoolist mahub sinna üsna vähe. Siiski väga dekoratiivne kingiidee!

Jõhvika-laimi viin

Jõhvikaid ja laimisektoreid 
vastavalt pudeli suurusele
2-3sp suhkrut
1 klaas viina


Täida puhas pudel jõhvikate ning laimi sektoritega (torka jõhvikatele nõelaga auk sisse, et värv ja maitse välja tuleks). 

Lisa täidetud pudelisse umbes 2sp suhkrut ja raputa pudelit natuke, et suhkur allapoole vajuks. Vala peale valget viina, nii et pudel täis saaks. Loksuta pudelit aeg-ajalt, et maitsed ja värv paremini seguneksid. Jook peaks seisma 2 nädalat kuni 2 kuud (mida kauem see seisab, seda magusamaks jook läheb).

Saab ka lihtsamalt! Jõulujooki võib teha ka ainult jõhvikatega. Selleks on vaja jõhvikaid, suhkrut ja viina. Kõigepealt tee igale jõhvikale nõelaga auk sisse ja pane need siis kolmeliitrisesse purki (pane purki võrdne kogus jõhvikaid, suhkrut ja viina). Lisa ka suhkur ja viin ning jäta jook ise valmima. Aeg-ajalt keera purk ümber, et maitsed ja värv seguneksid. Kui joogi sees enam suhkrukristallide sillerdamist näha ei ole, siis ongi jook valmis. Vala pudelisse ja kingi heale sõbrale!


Piparmündi liköör enam 24ndaks detsembriks valmis ei saa, aga miks mitte kinkida jooki nt uue aasta puhul.

Piparmündiliköör värsketest piparmündi lehtedest
ca 2 klaasi värskeid (mitte kuivatatud) piparmündi lehti
2 klaasi valget viina
2 klaasi vett
1 klaas suhkrut
5 tilka rohelist toiduvärvi 
Pese piparmündi lehed külmas vees ja kuivata korralikult.Võta suur klaaspurk, pane pestud lehed purki ning suru need (nt puulusikaga) katki. Vala peale viin ja sega hoolikalt. Pane purk 3-4nädalaks valguse eest varju ning jahedasse ja sega umbes nädalas korra purgis olevat segu.
Eelmainitud aja möödudes keeda kaks klaasi vett ja lisa sinna soovitatud kogus suhkrut. Sega hoolikalt kuni suhkur on täielikult lahustunud ja lase jahtuda. Seejärel lisa suhkruvesi varem purki pandud piparmündisegule ja sega hoolikalt. Lase veel umbes 2 nädalat seista ning sega vähemalt kord nädalas purgis olevat segu.
Kahe nädala pärast on jook valmis pudelisse panemiseks! Kõigepealt kurna joogi seest välja piparmündi lehed ning lisa liköörile mõned tilgad rohelist toiduvärvi, et joogi värvi erksamaks muuta (naturaalsel kujul jääb pigem pruunikas).

Loodame, et ka mehed võtavad retseptid ette ning valmistavad likööri näol ilusa kingituse. Seniks aga ilusat jõuluootust kõigile!


Kasutatud allikad:

Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.