Apelsini koorest valmistatud küünal

10:16
(Eliise) Apelsinid ja mandariinid seostuvad mulle eelkõige jõuludega. Mõnus lõhn on see miski, mis hea meeleolu aitab tekitada. Avastasin, et apelsini koori saab ka jõulumeeleolu loomiseks ära kasutada. Nimelt saab koore sisse teha küünla.

 
Küünla valmistamiseks on vaja ainult paar minutit aega, ühte apelsini, oliiviõli ning süütajat (ilmselt saab ka tikkudega). Koore sisse võib torgata nt nelki või lõigata lihtsalt koore sisse põnevaid kujundeid.

 
Aga kuidas seda küünalt siis ikkagi valmistada?
Kõigepealt tuleb apelsin lõigata keskelt pooleks. Seda võib teha kahel erineval viisil. Võib lõigata apelsini keskelt läbi ja siis tüki kaupa sisu välja võtta. 


Teine võimalus on lõigata apelsin pooleks nii, et ainult koor on poolitatud, aga sisu jääb terveks ning lõike vahelt kas sõrme või lusikaga sisu koore küljelt lahti tõmmata.


Seejärel jääb apelsinist alles kaks poolikut koort, kus ühel poolel on keskel alles üks tore jupike (iga apelsini sees on see olemas), mis toimib nagu küünlataht.


 
Nüüd tuleb jupikesega koore osa sisse valada umbes 1-2cm kõrguseni oliiviõli (teised taimsed õlid ei sobi) ja leotada üle ka seesama valge osake ning lasta õlil natuke imenduda. Seejärel panna süütajaga küünal põlema (kuna õli põleb kõrgel temperatuuril, siis tuleb süütajat kasutada ca 20-30 sekundit, et taht süttiks).

Kui küünal põleb, siis võib sellele peale asetada teise poole koorest. Soovitavalt teha „kaane“ sisse võimalikult palju erinevaid auke ja kujundeid, et leek hapnikku saaks.
Küünla võib jätta lihtsalt lauale või panna see kausiga vee sisse ujuma. Sõltuvalt apelsini koore suurusest ja õli kogusest põleb küünal ca 30-50 minutit. Igal õhtul üks amps ja tunnike jõulumeeleolu küünlast!

Veel mõned õpetlikud videod apelsinist küünla valmistamiseks leiad aadressil 
või


Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.